Söz konusu off road ise yükselmenin sınırı yok!

1

Söz konusu off road ise yükselmenin sınırı yok!

Doğada, zor koşullarda yol almak, mücadele etmek off road’un temelini oluşturuyor. Doğanın engebelerini aşmak için ise off road aracınızın yerden yüksek olması önem taşıyor. Aksi takdirde standart araç lastikleriyle zorlu koşullarda aracınıza alttan gelecek darbelere açıksınız demektir. Peki, doğaya baş kaldırmak için aracınız yeterince yüksek mi?

Off road’a hazırlanmak için aracınıza ne kadar modifikasyon yapılırsa yapılsın yerden yüksekliği belli oranda kalır. Çünkü bu yükseklik lastik çapına bağlı olarak değişir. Bu problemin çözümü konusunda yeni sistem araç yükseltme yöntemleri günümüzde kullanıcıların en önemli ihtiyaçlarından biri haline geldi.

Araç yükseltmenin üç ana yöntemi bulunuyor:

Profesyonel Araç yükseltme kitleri

Kombine araç yükseltme kitleri, bir aracın yükseltilmesi için gereken bütün bileşenleri içinde barındırıyor. Aracın ihtiyaçlarına bağlı olarak uzun aktarma organları, uzun amortisörler, uzun direksiyon milleri gibi farklı pek çok materyal kitin içinde yer alıyor . En sağlıklı yöntemlerden biri olan araç yükseltme kitleri 1 - 10 cm arasında yükseltme sağlanabiliyor. Yükseltme kitlerinin içeriğinde 2 ön amortisor, 2 arka amortisör ve helezon yayları bulunuyor. Orijinal uzunluklarından daha yüksek olan bu parçaların yanında birçok yükseltme kitinde salıncaklar da bulunabiliyor. Bunlar takım halinde araca takıldıktan sonra araç yükseliyor ve herhangi bir açı bozukluğu olmuyor. Maliyeti daha yüksek olsa da bu işlem sonucunda aracınızı gönül rahatlığıyla kullanabiliyorsunuz.

Süspansiyon ve yürüyen aksamın yükseltilmesi

Yükseltme kitlerine kıyasla daha ekonomik olan bu yöntem oldukça yaygın kullanılıyor. Helezon yay ve amortisör barındıran süspansiyon sistemlerinde en yaygın yöntem yükseltme flanşı ya da set kullanımıdır. Yükseltme için güzel ve kesin bir çözüm sunan bu işlemde flanş ya da set amortisörün içerisine helezon yayın hemen altına veya üzerine konulduğunda amortisörün çalışma strokunu azaltacağı için konforu bir miktar azaltıyor. Bunun yerine amortisörün altına veya üzerine helezondan bağımsız, amortisörü tabladan yükselten flanşlar kullanıldığında çalışma stroku değişmediği için konfor kaybı yaşanmadan yükseltme sağlanıyor.

Makas barındıran süspansiyon sistemlerinde ise yükseltme ve konfor artışı amacıyla salıncaklı makas küpeleri kullanılıyor. Araçların orijinalinde bulunan makas ve şasenin bağlantısını sağlayan küpeler kısa ve salıncaksızdır. Salıncaklı makas küpeleri ise orijinal küpeler yerine monte ediliyor. Makas ve şase arasındaki mesafeyi artırarak aracın yükselmesini sağlıyor. Ayrıca orijinal küpede bulunmayan salıncak sistemi sayesinde konforu ve yürüyen aksamın yola olan uyumunu artırıyor.

Kupanın şaseden yükseltilmesi

Adından da anlaşıldığı gibi bu işlem şase ve kupa arasına konan yükseltme takoz ve burçları ile gerçekleştiriliyor. Bu yöntemde helezon yayları arasına atılan ufak takozlar ile aracın kasası 3-4 cm yükselebiliyor. Pratik ve düşük maliyetli olması sebebiyle sıkça tercih edilen bu işlemde aracınız diğer yöntemlere göre çok daha az yükseliyor. Genellikle araç tiplerine göre bu yöntem tercih sebebi olabiliyor.

Nelere dikkat etmeli?

  • Öncelikle tüm bu parçaların araca uygulanması sırasında orijinal parçalarına zarar vermemek en önemli husus. Bu nedende aracınızı güvendiğiniz bir uzmana teslim etmeyi unutmayın. Özelikle Off Road için pikaplarını yükseltmek isteyen sürücüler, uzmanlık isteyen araç yükseltme için Kremer 4x4 Montaj Uygulama Merkezi’ni tercih ederek hem kaliteli işlem hem de uygun fiyatlı hizmet alabilirler. 
  • Off Road için yükseltme yönteminin aracın yapısı ile uyumlu olması gerekiyor. Bazı araçları mümkün olduğunca yükseltmek, bazı araçlarda ise uygun ölçüde bir miktar yükseltme yeterli oluyor.
  • Off Road araçları için yükseltme yöntemi ne olursa olsun işlem sonucunda aracın mevcut diferansiyel gibi asal alt takım parçaları yükselmez, olduğu yerde kalır. Bunların yükselmesi ancak lastik ebatları ile sağlanır.

 

Ford Ranger araç yükseltme için tıklayın

Volkswagen Amarok araç yükseltme için tıklayınız

Toyota Hilux araç yükseltme için tıklayınız

Nissan Navara araç yükseltme için tıklayınız

Mussogrand araç yükseltme için tıklayınız

Mitsubishi L200 araç yükseltme için tıklayınız

Isuzu D-MAX araç yükseltme için tıklayınız

 

Etiketler: araç yükseltme, makale, 4x4, off road,
Mart 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR